Több debreceni sportlétesítményt is érint az energiaválság

2022. 10. 20. (csütörtök) 18.00

Az energiaválságra tekintettel Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a Debreceni Intézményműködtető Központ közreműködésével megvizsgálta az önkormányzati intézmények energiahatékony működtetésének lehetőségeit. Az energia-megtakarítást eredményező döntésekre a város közgyűlése adhat majd felhatalmazást október 27-ei ülésén. Erről Papp László polgármester sajtótájékoztatón számolt be a mai napon.


Debrecen önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy a nehézségek ellenére a város működése normális keretek között maradjon és a szükséges és elégséges mértékű szolgáltatások a legfontosabb területeken biztosítottak legyenek. Így a takarékossági döntések nem érintik a bölcsődéket, óvodákat, szociális intézményeket.

Papp László elmondta, hogy a legnagyobb beavatkozás a sportlétesítmények életében következhet majd be. Az oktatási intézményekben működtetett uszodák közül novembertől bezár a Debreceni Bocskai István Általános Iskolában (Munkácsy Mihály utca 4.), a Tóth Árpád Gimnáziumban (Szombati István utca 12.) és a Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában (Sinai Miklós utca 6.) lévő uszoda. Az iskolában tanuló diákok eddig az időpontig teljesítik testnevelés tantárgyból az úszással kapcsolatos kötelezettségeiket.


„Erről korábban már tájékoztattuk a Debreceni Tankerületet, így az iskolákat nem érte váratlanul ez a tervünk. A cél az, hogy október végéig az iskolai oktatásba beillesztett úszásprogramokat el tudják végezni” – fogalmazott Papp László, hozzátéve, hogy a Debreceni Sportuszoda is bezár a nagyközönség és a sportolók előtt 2022. december 15. és 2023. április 15. között, ugyanakkor a versenysporthoz kötődő nyitvatartás megteremtése érdekében az országos sportszövetségekkel való együttműködés lehetősége még nyitva áll.


„A Sportuszoda távhőköltsége a jelenleg hatályos távhőárak alapján meghaladja a 700 millió forintot évente, míg a villamosenergia költsége a jelenlegi piaci árak alapján 200 és 300 millió forint közé tehető. Ez azt jelenti, hogy 2023-ban az egymilliárd forintot is elérné a Sportuszoda működtetése. Jelen pillanatban nem látom annak a lehetőségét, hogy ezt egész évre vállaljuk. De a sportállamtitkársággal folynak a tárgyalásaink, és amennyiben rendelkezésre áll majd kormányzati támogatás az uszoda működéséhez, akkor természetesen meg tudjuk oldani azt, hogy a következő időszakban is működjön. Ebben a pillanatban saját forrásból december 15-ig tudjuk – korlátozott mértékben – működtetni az uszodát” – mondta a polgármester.


Papp László tájékoztatása szerint az Oláh Gábor utcai Sportkomplexum – beleértve a Gyulai István Atlétikai Stadion és Edzésközpontot is – esetében a fűtés csak az állagmegóváshoz szükséges temperáló mértékben működik majd a távhőellátásról. Az NB1-es kosárlabda-mérkőzések idején – a DEAC-cal kötött megállapodás értelmében – elektromos hősugárzók biztosítják majd a fűtést a sportcsarnokban, edzeni pedig a város különböző – erre alkalmas – tornatermeiben tud majd a csapat. A Debreceni Sportcentrum Kft. dolgozói munkavégzés céljából a Sport Hotelbe költöznek át, a sportorvosi szolgáltatás pedig szintén máshol lesz elérhető, ennek részleteiről hivatalosan értesítik majd a sportolókat.

A Főnix Aréna 2023. január 1. és 2023. április 15. között szünetelteti a rendezvényeket – kivéve, ha olyan igény érkezik, amely esetben a szervezők valamennyi felmerülő költséget vállalják.


 A Debreceni Jégcsarnok 2. számú csarnokának teljes bezárásáról már döntött az önkormányzat – itt a fűtés minimálisan csak temperáló lesz –, az 1. számú csarnok pedig 2022. december 31-ig biztosítja a sportolási lehetőséget, kivéve, ha központi támogatás érkezik a működési költségek fedezésére.

„A Debreceni Jégcsarnok esetében is négyszeresére nőttek a fenntartási költségek, tehát több százmillió forint a jégcsarnok működtetése jelenlegi árak mellett. Itt is keressük a megoldást mind a korcsolyaszövetséggel, mind a jégkorongszövetséggel, és amennyiben a sportállamtitkársággal megállapodást tudunk kötni, akkor nem lesz akadálya annak, hogy január elseje után is működjön az 1-es számú jégcsarnok, de jelen állás szerint azt tudjuk vállalni, hogy december 31-ig fog működni” – mondta Papp László.
Cikk nyomtatása